Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Téli madárgondoskodás kezdőknek (etetés és odúk)

Téli madárgondoskodás kezdőknek (etetés és odúk)

Ugye nem vagyunk egyedül azzal, hogy fülig ér a szánk egy etetőn kapirgáló cinege láttán? A madarak csodálatos lények, sőt, emellett a természet kényes egyensúlyában is fontos szerepet töltenek be. Ha Te is belefognál a madáretetésbe, vagy van már etetőd, de pontosítanád/felfrissítenéd az ismereteidet, ez a blogbejegyzés neked szól!

Etetés és itatás

Miért etessük a madarakat?

 

Köztudott, hogy néhány madárfajunk melegebb tájakra vonul, néhány pedig itt tölti a telet. Sőt, többen a hidegebb tájakról érkeznek Magyarországra telelni. Fontos tudni, hogy az itthon telelő madarak etetés nélkül is túlélnek. Ez ellent mond annak a közhiedelemnek is, miszerint, ha már egyszer elkezdtük az etetést és abbahagyjuk, akkor a madarak éhen halnak. Ez nem igaz, a madarak alkalmazkodnak a környezetükhöz, nincsenek az emberre utalva ilyen szempontból.

 

Az etetés célja tehát az állatokban való gyönyörködés, illetve (nem csak gyermekeknél) de a környezettudatosságra való nevelés is. Mi azt tapasztaljuk, hogy minél többféle élőlényt tudunk megfigyelni közelről, annál inkább megértjük, hogy mi a természet és a földi élet _része_ vagyunk, nem pedig valamiféle uralkodói. Emellett, ha a kertbe csalogatunk madarakat, hatékonyan tudunk védekezni a kerti gyommagvak és tavasszal a „kártékony” rovarok ellen is.

 

forrás

 

Mikor etessünk?

 

Az etetés elkezdésére a novemberi-decemberi időszak a legalkalmasabb, de bármikor belevághatunk. Nagyon fontos, hogy a tartós fagyok megszűnésével-a költési időszak megkezdődésével tegyük el az etetőt, mert ezeket az eleségeket a fiókák nem tudják megemészteni, elpusztulnak.

 

Mit adjunk és mit NE adjunk a madaraknak?

 

Tapasztalataink szerint a legeslegjobb a sima fekete napraforgó, az alma és a cinkegolyó. A magokat tehetjük az etetőbe, de akár a földre is szórhatjuk. Az almát egy ágra szúrjuk fel, a cinkegolyót pedig tehetjük akár az etetőbe is, de vannak erre a célra gyártott termékek is. Ezekkel a táplálékokkal (+ az ivóvízzel) a madarak teljesen jól elvannak, így kezdőként bőven elegendő ezeket megadni nekik. Ha haladó madáretető vagy, érdemes az MME (Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület) téli madáretetés oldalát tanulmányozni (ez a cikk is ez alapján készült, madár témában a leghitelesebb információkat tőlük kaphatjuk).  

 

FONTOS! SOHA ne adjuk a madaraknak (a hattyúknak sem!!!) ételmaradékot, kenyeret, tésztát és egyéb ételeket, ez rájuk nézve borzasztóan káros.

 

FONTOS2: mindig legyen az etető mellett itató is, a madarak sokszor nehezebben jutnak vízhez, mint élelemhez.

 

forrás

 

Hova helyezzük ki az etetőt?

 

Igazából a madarak etetéséhez még etetőre sincs szükség, akár a földre is szórhatjuk a magokat. Ha az etető mellett döntünk, azt próbáljuk szélvédett helyre tenni, illetve igyekezzünk, hogy a környékbeli cicák ne érhessék el.

 

Az etetők karbantartása

Az etetők kisöprése nagyjából hetente (akár többször is) javasolt, ez nem esztétikai, hanem gyakorlati értelemben fontos. Ilyenkor derül ki ugyanis, hogy az etetőben csak héj, vagy valóban mag is van-e. :)

 

 

Madárodúk

Miért jó odúkat kihelyezni?

 

Sajnos azok a madaraink, amelyek odúkban fészkelnek, egyre nagyobb problémával szembesülnek, amikor költőhelyet keresnek, ugyanis az idősebb, odúképződésre alkalmas idős fák állománya jelentősen lecsökkent. Ennek az oka többek között az, hogy ezek a fák az emberre potenciálisan veszélyesek (kidőlnek, nagyobb ágaik törnek le), emiatt kivágják őket. A természet kényes egyensúlyából ugyanakkor ezek a fák hiányoznak, így segíthetünk a madaraknak madárodúk kihelyezésével. A madarak közelünkbe csalogatása a már fent említett okok miatt fontos.

 

forrás

 

Mikor helyezzük ki az odúkat?

 

A legjobb alkalom erre a szeptember-november, hiszen a madarak nem csak költésre, hanem pihenésre is használják ezeket az odúkat, de odút kihelyezni sohasem késő.

 

Milyen odútípusokkal találkozhatunk?

 

A berepülő nyílás és az alapterület alapján vannak „A”, „B”, „D” típusú odúk. A „C” típusú odúk félig nyitottak, és azoknak a madaraknak nyújt költőhelyet, akik partfalak és sziklák hasadékaiban költenek.

A mesterséges odúk közül a „B” típusú szolgál a leggyakoribb fajokat kiszolgálni (cinege, veréb, csuszka, ökörszem, stb). Nálunk ez a típus kapható, ez a legelterjedtebb, így a továbbiakban ezek tulajdonságairól lesz szó.

 

Hova helyezzük a „B” típusú odút?

 

A kihelyezési magasság ezek esetében 2-8 méter, de több faj beköltözik az alacsonyabb odúkba is. Nyugodtan lógathatjuk is az odút, az imbolygó mozgás a madarakat nem zavarja. Hagyományosan az odúkat egyesével, egymástól 15-20 méterre helyezzük el, de alkothatunk csoportos odú-lakokat is, a verebek nagyon kedvelik. :) Az odúkat kihelyezhetjük bokrokba, sövényekbe, falra, oszlopra, és egyéb építményekre, de akár egy tartóoszlopra is kihelyezhetjük.

 

Reméljük sokatok kedvét meghoztuk a téli madáretetéshez, és sokáig gyönyörködhettek majd általuk a természet lenyűgöző sokszínűségében. :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Környezetvédelem
Az oldal tetejére