Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lakberendezés környezettudatosan? Igen, lehetséges!

Brigitta
2020. 09. 24. 19:53:00
Lakberendezés környezettudatosan? Igen, lehetséges!

Ma már sokaknak „unalmasan” hangzik sajnos, ha valaki próbálja felhívni a figyelmet a környezet védelmére. De ezzel együtt nagyon sokan vagyunk, akik keresik az életben azokat a dolgokat, amivel könnyíthetünk a Föld terhelésén.

 

Mi a probléma?

Minden évben meghatározzák azt a napot, amikor az emberiség több erőforrást vesz el a természettől, mint amennyit egyébként az regenerációból pótolni tudna, ez a túlfogyasztás napja. Évről évre korábban jön el ez a nap, 2019-ben július 30-án már a következő évi erőforrásokat használtuk fel. (2020-ban a COVID miatt ez a nap valamivel későbbre, augusztus 22-ére esett).

Környezetünk szennyezése és a globális klímaváltozás egyre nagyobb probléma. A városi ember nagyon eltávolodott a természettől, pedig ha sokat van kint az ember, érzi, hogy ez az a környezet, amiben igazán jól érzi magát, aminek nyilvánvalóan evolúciós okai vannak. Azt vettük észre, hogy azok, akik többet kirándulnak, járják az erdőt, vagy pihennek folyók, tavak mellett, sokkal környezettudatosabban is élik az életüket.

 

Mit szeretnénk ezzel kapcsolatban mondani?

Szeretnénk Benneteket motiválni arra, hogy az élet sok más területe mellett, a lakberendezés során is vegyetek figyelembe környezetvédelmi szempontokat, pontosan a fentiek miatt.

Hogyan tehetitek ezt meg?

Nos, mi azt gondoljuk, hogy a környezettudatosságnak is fokai vannak és mindenképpen áldozatokkal jár, ezt kár tagadni. Mindenkinek a saját döntése, hogy a közjó érdekében mennyit hajlandó beáldozni a jólétből: mennyivel hajlandó többet fizetni a környezettudatosabb termékekért, vagy mennyi mindenről hajlandó lemondani a szennyezés csökkentése érdekében.

Nem állítjuk, hogy mi tökéletesek vagyunk, de igyekszünk. Mi a következő elveket követjük a lakberendezés során:

  1. Minimalizmus. Mi egyébként is inkább a letisztult, már-már minimalistára hajazó otthonokat részesítjük előnyben, de ez nemcsak az agyunknak, hanem a környezetnek is jót tesz. Kevesebb (valljuk be, sokszor felesleges) cucc = kevesebb szennyezés. :) Aki a zsúfoltabb, dekoráltabb otthonokat szereti, és erről még a környezet érdekében sem szeretne lemondani, ne csüggedjen, annak a következő tippjeink vannak:
  2. Nem használunk műanyagot, csak a legszükségesebb mennyiségben! A műanyag bomlási ideje több száz év – ha nem hasznosítják újra (ezért ha teheted, mindenképpen gyűjts szelektíven!). Nem lesznek karácsonykor műanyag gömbök a fán, pedig olcsóbb. Nem fogunk műanyagból készült elemeket vásárolni az őszi dekorációhoz, és nincsenek szintetikus anyagból készült díszpárnáink sem (pedig csodaszépek érhetőek el), és művirágjaink sincsenek. (Nem lakberendezés, de bármilyen csomagolt termék esetében ez sajnos igaz. Mi is borzadva nézzük a bevásárlókocsikat a szupermarketekben, ezért ha tehetjük, csomagolásmentes boltban vásárolunk.)
  3. Mindennek az alapja a mértékletesség! A fentiek semmit sem érnek, ha nem tudatosan vásárolunk – hiába veszel csak fából vagy csak kerámiából készült dekorációt, ha csak egy szezonra használod fel, utána felkerül a padlásra vagy ki a garázsba, majd 5 év múlva pedig a kukába. 
  4. Sokáig használunk mindent:
    1. nagyon nagyon vonzó a legújabb csodaszép trendeket látva nem folyton újat vásárolni, gyarlók vagyunk, bevalljuk. De. Az önmértékletesség csodákra képes, ráadásul sokkal jobb érzés egy új dolog a lakásban, ha már nagyon régóta nem volt… :)
    2. ha mégis hiányzik az újdonság érzése, érdemes „szetteket” tartani, és ezeket cserélni, sőt a szettek között is variálni! Nálunk ez a díszpárnáinknál vált be: van x db párnánk és a huzatokat/ágytakarót cseréljük kedvünknek megfelelően. Így lassabban is kopik, és az újdonság/változatosság feeling is megvan. ;)
  5. Amit nem használunk, azt vagy elajándékozzuk, eladjuk, de minimum szelektíven helyezzük a hulladék közé. Nagyon szeretnénk egy olyan platformot létrehozni, ahol használt, de jó állapotú lakásdekorációk tudnának gazdát cserélni. Jelenleg erre szerintünk a legjobb megoldás a Facebook Marketplace! Ha esetleg valamilyen okból kifolyólag nem az új mellett döntötök, érdemes körülnézni (majd COVID után :)).

+1 tipp:

Zero waste: Ez a leginkább környezettudatos megoldás, ugyanis a fentiek esetében a gyártás és a szállítás közben kibocsátott akár CO2, akár más anyag, terheli a környezetet. Ma már rengeteg tipp és ötlet áll a rendelkezésünkre, hogy a lakásdekorációnkat egy nem használt tárgy átalakításával magunk hozzuk létre! Mindenkit bátorítunk, hogy kreatívkodjon, az elmének és a környezetnek is jót tesz, ráadásul barátnővel, gyerekkel még egy szuper program is tud belőle kerekedni. ;)

 

 

(falevelek, ág, spárga, üres borosüveg...)

még több tipp: https://www.evamagazin.hu/lakasdekoraciok-a-zero-waste-jegyeben-118357

Nyilván ennek a hátránya az, hogy sokszor nem tudjuk elkészíteni azt, amit valójában szeretnénk, ekkor viszont ajánljuk figyelmetekbe a fentieket. Ha van gyermeked, akkor gondolj arra, hogy a fentieket az ő, és az ő gyermekei érdekében teszed. Ez nálunk motivációként nagyon bevált.

 

Igen, tudjuk, hogy mi csak egy kis szelete vagyunk a tortának, de úgy gondoljuk, hogy a változás egyéni szinten kezdődik. Ha mindenki a másikra vár, nem fog lépni senki, azonban ha valaki elkezdi, inspiráció lehet a többiek számára is. Légy te is egy inspiráció!


Ha van tippetek, hogyan lehet még környezettudatosabbá tenni a lakberendezést, írjátok meg nekünk. :)

 

Szeretettel,

Brigi és Gergő

Tartalomhoz tartozó címkék: Lakberendezés környezettudatosan
Az oldal tetejére